^

Laktoferyna to bardzo ciekawa cząstka występująca w naszym organizmie, pełniąca wiele kluczowych dla zdrowia funkcji. Dlatego warto przyjrzeć jej się bliżej!

Co to jest laktoferyna?

Laktoferyna składa się z części cukrowej i części białkowej. Pierwszy raz odkryto ten związek w mleku krowim w latach 30. XX wieku. Później odnaleziono ją również w mleku ludzkim, a także na powierzchni błon śluzowych żołądka, jelita cienkiego, w komórkach wydzielniczych gruczołu sutkowego, węzłach chłonnych, wydzielinie śluzowej oskrzeli oraz dróg rodnych, ziarnistościach granulocytów obojętnochłonnych, a także w wielu innych tkankach. W jaki sposób się wytwarza? W tych tkankach jest produkowana, a następnie wydzielana do różnych wydzielin, m.in. mleka, śliny, łez, płynu mózgowo-rdzeniowego, płynu nasiennego. Występuje również w moczu, kale, żółci, pocie i woskowinie usznej.

Do czego służy laktoferyna?

Główną rolą laktoferyny jest wiązanie żelaza, ale pełni również wiele innych funkcji, dlatego jest nazywana białkiem multipotencjalnym. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe, jest składnikiem wykorzystywanym do produkcji między innymi wyrobów medycznych.

Laktoferyna w ciąży

Korzystne działanie laktoferyny zostało udowodnione dla kobiet w ciąży. Doustne stosowanie laktoferyny wraz z siarczanem żelaza u ciężarnych z niedoborem żelaza i niedokrwistością znacznie poprawiło wyniki krwi. Bardzo ciekawy jest fakt, że laktoferyna stosowana dopochwowo u kobiet w zagrożonej ciąży sprawiła, że żadna z kobiet biorących udział w badaniu nie urodziła przed 37 tygodniem ciąży.

Laktoferyna u dzieci

Co ciekawe, duże ilości laktoferyny są wydzielane wraz z siarą i mlekiem matki – dostarczane są noworodkowi. Między innymi dlatego tak ważne jest karmienie piersią, gdyż dostarcza ono tego związku, aby dziecko mogło się prawidłowo rozwijać. U noworodka wpływa na przyswajanie składników odżywczych, reguluje wchłanianie żelaza, chroni przed patogenami, wspomaga rozwój śluzówki jelita, a także mikroflory jelitowej, działa antyoksydacyjnie, jest niezbędna do wykształcenia prawidłowo funkcjonującego układu immunologicznego i wiele innych.

U noworodków z małą masą urodzeniową zmniejsza ryzyko Sepsy, korzystnie działa w martwiczym zapaleniu jelit, a także zapobiega różnego rodzaju grzybicom.

A z kolei u dzieci suplementacja laktoferyną zmniejsza występowanie biegunek, a także łagodzi jej przebieg. Dodatkowo chroni przed zakażeniami przewodu pokarmowego.

Laktoferyna u dorosłych

Naukowcy zbadali oczywiście wpływ stosowania laktoferyny u dorosłych. Wykazali, że przyjmowanie laktoferyny u osób zakażonych bakterią Helikobacter pylori, zmniejszyło ilość polipów w jelitach. Uzyskano również pozytywne wyniki u chorych z przerzutami raka nerki i niektórych postaci raka płuc. Zaobserwowano także, że przyjmowanie laktoferyny w okresie zachorowania na grypę, zmniejsza ryzyko choroby podobnie jak szczepienie.

Co to jest antybiotykooporność?

Jest kilka powodów, dla których w medycynie XXI wieku pojawiło się zjawisko antybiotykooporności. Wśród nich można wymienić zbyt częste przyjmowanie antybiotyków, złe ich dawkowanie i stosowanie na choroby wirusowe. Powoduje to duży problem w leczeniu chorób bakteryjnych. A odkrywanie nowych antybiotyków jest bardzo drogie i czasochłonne. Naukowcy poszukując alternatywy, zauważyli, że właściwości przeciwbakteryjne laktoferyny mogą być pomocne. Skutecznie hamuje ona rozwój wielu bakterii, a także je zabija. Ponadto zmniejsza reaktywność układu immunologicznego, który jest uaktywniony podczas zakażenia. Dzieje się to przez usunięcie patogenów, ich toksyn oraz przyspieszenie regeneracji tkanek i zmniejszenie aktywności komórek odpornościowych. Można ją stosować również przy antybiotykoterapii!

Zastosowanie laktoferyny

Wielki potencjał laktoferyny sprawił, że badacze poświęcili jej wiele swojego czasu. Odkrycia jakich dokonali wprowadzono do praktyki. Możemy znaleźć suplementy diety, kosmetyki i wyroby medyczne jako działanie profilaktyczne, a także lecznicze.

Gdzie jej szukać?

Źródłem LF może być dieta, a konkretnie mleko i przetwory mleczne. Jest obecna w mleku świeżym, filtrowanym (w tych dwóch w największej ilości), a także w pasteryzowanym. Mleko UHT nie posiada laktoferyny. Dostarczenie odpowiedniej ilości mleka, czyli 1 szklanki świeżego mleka pozwala na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania. Dla ułatwienia na rynku znajdują się również suplementy diety.

Kosmetyki z laktoferyną

Laktoferyna wykorzystywana jest również w kosmetologii. Wpływa na procesy regeneracyjne i odpornościowe skóry. Preparaty ją zawierające przywracają prawidłowe funkcjonowanie skóry. Aktywują przebudowę, poprawiają nawilżenie, zmniejszają wrażliwość skóry, pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne.

BIbliografia

Lauterbach R, Kamińska E., Michalski P., Lauterbach J.P., Laktoferyna-glikoproteina o dużym potencjale terapeutycznym, Developmental Period Medicine, 2016;XX,2

Artym J., Zimecki M., Laktoferyna w profilaktyce i leczeniu zakażeń, Zakażenia XXI wieku 2018;1(1)

Artym J., LAKTOFERYNA – STRAŻNIK PROCESÓW PRZYSWAJANIA ŻELAZA, Postępy biologii komórki, TOM 42 2015 NR 2 (283–308)

Dodaj Komentarz

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.